Usein ajatellaan, että kun äidin syliin nostetaan synnytyksen päätteeksi terve lapsi, synnytys on mennyt hyvin. Joskus kuitenkin käy niin, että terveenkin lapsen syntymään johtanut synnytys on ollut äidille kokemuksena jollakin tavalla traumaattinen. Tällaiset synnytystraumat jäävät usein tunnistamatta tai jopa torjutaan, ja äidit jäävät vaille tarvitsemaansa tukea, millä on vaikutusta kokonaisten perheiden hyvinvointiin.
Koostamme tietokirjaa synnytystraumakokemuksista ja pyydämme nyt omakohtaisia tarinoita sekä trauman kokeneilta synnyttäjiltä että heidän läheisiltään, joiden elämää traumaattinen synnytyskokemus on henkilökohtaisesti koskettanut. Jos synnytys on sinulle läpieletty traumakokemus, johon olet saanut jo välimatkaa ja josta koet selviytyneesi, kirjoita tarinasi meille.
Kirjamme tavoitteena on tehdä näkyväksi sellaisia synnytystraumakokemuksia, jotka jäävät helposti vaille huomiota. Toivomme, että kirja voisi ilmestyttyään lisätä yleistä ymmärrystä synnytystraumoista ja osaltaan edistää sitä, että trauman kokeneet äidit ja perheet löytäisivät helpommin sekä vertaistukea että ammattiapua.
Kirjoituksessasi voit käsitellä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
o Millainen synnytyskokemuksesi oli? Mikä siitä teki traumaattisen?
o Miten traumakokemuksesi on vaikuttanut elämääsi, parisuhteeseesi ja koko perheeseesi?
o Millaisia vaikutuksia traumakokemuksellasi on ollut terveyteesi?
o Miten se on vaikuttanut kehonkuvaasi ja seksuaalisuuteesi?
o Saitko apua traumakokemukseesi ja trauman aiheuttamiin oireisiin? Jos sait, miten ja mistä?
o Mitkä ovat olleet keinosi työstää traumakokemusta ja päästä siitä eteenpäin?
o Koetko, että traumakokemus on jollakin tavalla muuttanut elämäsi suuntaa tai sitä, millainen ihminen olet?
o Mitä ajattelet tapahtuneesta nyt? Ovatko ajatuksesi muuttuneet, kun aikaa tapahtuneesta on kulunut?
Olennaista on, että käsittelet tekstissäsi niitä asioita, jotka ovat oman kokemuksesi kannalta tärkeitä!
Lähetä meille oma tarinasi 30.6.2016 mennessä sähköpostiosoitteeseen loppuhyvinkaikkihyvin@gmail.com. Tarinat julkaistaan kirjassa nimimerkeillä, joten valitsethan itsellesi nimimerkin. Liitä kirjoituksesi loppuun myös tieto iästäsi sekä yhteystietosi myöhempää yhteydenottoamme varten. Otamme yhteyttä kaikkiin tarinansa kertoneisiin ennen tarinan mahdollista julkaisua kirjassa.
Kirjoituksen ohjepituus on 2-4 arkkia. Sinun ei tarvitse olla ammattimainen kirjoittaja – riittää, että haluat jakaa tarinasi. Jos et koe kirjoittamista itsellesi luontevaksi mutta haluaisit kuitenkin osallistua kirjaprojektiin kertomalla oman tarinasi, voit ottaa meihin yhteyttä sopiaksesi mahdollisesta haastattelusta.
Käsittelemme kaikki tarinat luottamuksellisesti. Emme ennalta voi tietää, kuinka paljon kirjoituksia meille lähetetään, joten emme valitettavasti voi luvata, että juuri sinun tekstisi pääsee mukaan kirjaan.
Kirjaprojektin taustatukijoina toimivat Aktiivinen synnytys ry ja Suomen Doulat ry.
Kaikkia tarinansa kertovia jo etukäteen kiittäen,
Kirjaprojektin työryhmän jäsenet
Emma Dufva, Riikka Ikonen, Kerttuliisa Jaroma ja Tarja Pyyaho
S-posti: loppuhyvinkaikkihyvin@gmail.com
Postiosoite:
Loppu hyvin, kaikki hyvin?
c/o Emma Dufva/Avaruus
Hallituskatu 23
33200 Tampere